Barış Özcan ile 111 Hz (PODCAST)

 



Öyle hikayeler vardır ki onları sadece dinleyerek anlayabilirsiniz. Barış Özcan, sanat, tasarım ve teknoloji dünyasından en sıradışı hikayeleri paylaştığı "111 Hz" ile sizleri eşsiz bir işitsel yolculuğa davet ediyor. Kulaklıklarınızı takın ve yepyeni bir deneyime hazır olun.


Podcast Adı: Barış Özcan ile 111 Hz
Podcast Türü: Bilim, Sanat, Teknoloji
Podcast Prodüktörü: Podbee Media
Podcast Kreatörü: Barış Özcan
Podcast Bölümleri: 

1. Geleceğin Sesini Tasarlamak (07/05/2021)


Duyduğumuz sesler, dünyayı algılayışımızı şekillendiriyor. Bu yüzden, geleceğe yön verecek icatların çıkardığı sesleri tasalarlamak, geleceğin sesini tasarlamak demek. Peki bugün hayatımızın bir parçası olan bilgisayarlar ve telefonların çıkardığı sesler nasıl tasarlandı? Ve gelecekte duyacağımız sesler nasıl olacak?


2. Bin Yüzlü Kahraman (07/13/2021)


Mitolojiden edebiyata, efsanelerden sinemaya, insanlık olarak hikaye anlatmaktan asla vazgeçmedik. Bu hikayelerin çoğunda, aslında birbirinin birer kopyası kahramanlar yarattık. Peki, size tüm bu kahramanların birbirinin aynısını olduğu söyleseydim; ne derdiniz?

3. CRISPR: Yüzyılın Genetik Devrimi (07/26/2021)


Dünyanın en küçük canlılarından birinin içinde bilimin bugüne dek rastladığı en güçlü araçlardan biri saklı. CRISPR adı verilen bu araç hastalıkları yok etmemizi, hatta insanın genetik kodunu yeniden yazmamızı mümkün kılabilir. Ancak dikkatli olmakta fayda var çünkü bilim ve genetiğin bu tehlikeli dansı, distopik bir geleceğe de göz kırpıyor.

4. Alevlerle Yaşamak (08/06/2021)


Bir haftayı aşkın bir süredir, Türkiye'nin dört bir yanındaki ormanlardan yangın haberleri ile yaşıyoruz. Yangın, ağaçlarlarla birlikte, canımızı da yakıyor. Bizim ise biraz sakinleşip, sormamız gereken sorular var: Ormanlar neden yanar? Yangınların giderek daha büyük alanları etkilemesinin sebebi ne? Ve elbette, biz yangınlar karşısında ne yapabiliriz?

5. Müzikofili: Müzik ve Beyin Öyküleri (08/16/2021)



Herkes müzik dinlemekten keyif alır. Ama bazı insanların müzikle kurduğu ilişki keyif almanın çok ötesinde. Bu bölümde, müzik dehalarının zihnine ve müziğin mucizevi etkilerine bir yolculuk yapacağız. Dinlediğimiz müzik bizi nasıl etkiliyor? Bir müzik dehasının zihni nasıl çalışır? En ilginci de, yıldırım çarpması ile müzisyenlik arasında nasıl bir bağlantı olabilir?

6. Voyager Plakları: Dünyadan Kozmosa Bir Mesaj



İçerisinde bir mesajla okyanusa fırlatılan şişeleri bilirsiniz. Peki bunlardan birinin Carl Sagan'ın öncülüğünde uzayın derinliklerine fırlatıldığını biliyor muydunuz? Üstelik, bu şişedeki mesajın çok önemli bir görevi var: İnsanlığı, evrendeki diğer medeniyetlere, ses kayıtları aracılığıyla anlatmak. Peki sizce Sagan ve ekibi dünyamızı anlatmak için hangi sesleri seçmişti?

7. Kelimelerin Gücü



Biz insanları, diğer tüm canlılardan ayıran en önemli farklardan biri dile sahip oluşumuz. Kelimeler sayesinde, birbirimizle anlaşıyoruz ve yine onlar sayesinde dünyayı yorumluyoruz. Hatta çoğu zaman, sözcükleri kullanarak düşünüyoruz. Peki ya hiç dil bilmeseydik? Sözcüklerimiz olmadan da düşünebilir miydik?

8. Turing Testi: Makineler Düşünebilir mi?


Cep telefonlarımızın asistan uygulamaları sayesinde, yapay zeka gün geçtikçe hayatımızın bir parçası haline geliyor. Ama kullandığımız bu asistan uygulamaları, gerçek manada düşünebilen zeka olmaktan henüz uzak. Peki ama insanlık bugüne dek gerçek anlamda düşünebilen bir yapay zeka geliştirebildi mi? Ya da daha büyük ve felsefi bir soru soralım: Makineler düşünebilir mi?

9. Beyaz Gürültü




Öyle bir ses hayal edin ki, bedeninizde bilinçli bir şekilde kontrol edemeyeceğiniz etkiler uyandırsın. Aslında bu sesi gayet yakından tanıyorsunuz, hem de hiç tahmin etmediğiniz kadar yakından. Bu bölümde, bu gizemli sesin izini sürmek için, birlikte biz yolculuğa çıkıyoruz. Sesin sıradışı etkilerine yapılan bir yolculuk bu. Kulaklıklarınızı takmayı ve kemerlerinizi bağlamayı unutmayın.

Devam edicek..
Tags:
Bilm
Top ad
Middle Ad 1
Parallax Ad
Middle Ad 2
Bottom Ad
Link copied to clipboard.